
Rośliny, których używamy na co dzień jako przyprawy to składniki o wyjątkowych właściwościach smakowych, zapachowych, a nawet zdrowotnych. Przyprawy są znane już od wieków i to za ich sprawą dokonano choćby wielkich odkryć geograficznych. Chcąc pozyskać cenne przyprawy korzenne Ferdynand Magellan opłynąć dookoła świat zmieniając ówczesne postrzeganie świata. Rośliny przyprawowe wpływają na walory smakowe, zapachowe, a nawet wizualne naszych potraw. Wśród najchętniej stosowanych przypraw znajduje się cynamon, który poza doskonałym smakiem, działa korzystnie na układ krążenia i trawienia oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne. Lubiany przez wszystkie mamy – koper włoski polecany jest na kolkę dla niemowląt, ponieważ wspomaga trawienie, a przeciwdziała niestrawności i wzdęciom. Nie zapominajmy też o czosnku niedźwiedzim, tymianku, nasionach czarnuszki czy o doskonałym dodatku do deserów w postaci laski wanilii.
Laski wanilii – jedna z najdroższych przypraw świata
Laski wanilii to niedojrzałe owoce rośliny z rodziny storczykowatych, które po procesie fermentacji uzyskują piękny i słodki aromat. Proces ten jest niezwykle czasochłonny i wymagający sporego nakładu pracy, dlatego wanilia wraz z szafranem i kardamonem należy do najdroższych przypraw na świecie. Dodana do budyniu, likierów, lodów, czekolad, kremów i innych deserów podnosi ich walory smakowe wzbogacając je o wspaniały zapach. Poza tymi walorami, laski wanilii wykazują właściwości lecznicze, ponieważ działają pobudzająco, lecz nieuzależniająco. Preparaty na bazie wanilii działają przeciwgorączkowo, poprawiają nastrój, łagodzą stres, koją nerwy, wzmacniają osoby w stanach depresyjnych. Poza tym, podobnie jak nasiona czarnuszki korzystnie wpływają na układ trawienny
Nasiona czarnuszki – złoto faraonów
Nasiona czarnuszki zostały docenione już przez starożytnych Egipcjan, którzy określali czarnuszkę mianem “złota faraonów”. To zaszczytne miano czarnuszka zyskała dzięki swoim licznym właściwościom, które sprawiają, że może być lekiem na wiele dolegliwości. Już starożytni uważali, że czarnuszka potrafi wyleczyć wszystko poza śmiercią, stąd jej tak szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Nasiona czarnuszki wzmacniają odporność, działają przeciwbólowo, grzybobójczo, przeciwzapalnie, moczopędnie. Wykazują dobroczynne działanie na układ pokarmowy zwiększając produkcję żółci i rozkurczając mięśnie gładkie. Spożywanie nasion czarnuszki np. jako przyprawy do pieczywa, mięs, sałatek zwiększa produkcję mleka, dlatego zalecana jest dla kobiet karmiących piersią. Czarnuszka sprawdzi się doskonale także przy stanach zapalnych skóry, trądziku czy grzybicy.
Nasze produkty: