FORGOT YOUR DETAILS?

Głóg – kwiatostan i owoc

Głóg był znany i ceniony jako roślina lecznicza od bardzo dawna – nazwa – Crataegus  pochodzi z języka greckiego, gdzie kratos oznacza siłę, zaś agein dostarczać. Szczególnie polecany jest osobom zagrożonym chorobami serca i ze zbyt wysokim ciśnieniem. W celach leczniczych stosuje się kwiatostany i owoce. Najbardziej cenna jest w nich duża ilość flawonoidów i procyjanidów, które rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, jelit i dróg moczowych. Ma to szczególne znaczenie w przypadku naczyń wieńcowych serca, ponieważ zwiększa się przepływ w naczyniach co powoduje lepsze ukrwienie i dotlenienie mięśnia sercowego co zapobiega i łagodzi chorobę wieńcową. Zmniejsza się wówczas uczucie duszności i ból, zwiększa siła skurczów mięśnia sercowego co zwiększa wydajność pracy serca. Literatura zielarska opisuje również działanie uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, głóg także działa rozkurczowo i moczopędnie, przeciwzapalnie, wzmacnia ściany tętnic.
Napary i nalewki z kwiatów głogu stosowane są jako środek wzmacniający serce, w dusznicy bolesnej, nadciśnieniu. Poza korzystnym wpływem na serce znane jest także pozytywne oddziaływanie na naczynia krwionośne mózgu, dzięki temu doprowadzana jest do niego większa ilość tlenu. Owoce głogu, podobnie jak kwiatostany, zawierają flawonoidy i procyjanidyny, ale w innych stosunkach ilościowych, ponadto zawiera witaminy A i C. Bardzo korzystną właściwością zarówno kwiatu jak i owocu głogu jest powolne i łagodne działanie, utrzymujące się przez dłuższy czas.

Nasze produkty:

Głóg Crataegus oxyacantha L.
surowiec kwiatostan i owoc
alternatywne nawy babi mąka, ptoszi chleb, zajęcze gruszki, diobli gruszki
przeznaczenie nadciśnienie, serce, żylaki
TOP