FORGOT YOUR DETAILS?

Malina – owoc suszony

Owoce maliny właściwej oprócz swoich walorów smakowych i zastosowaniu w przemyśle spożywczym posiadają również wiele właściwości leczniczych. Zbierać je można od lipca, występują głównie w lasach mieszanych i gęstych zaroślach. Znane są ze swoich właściwości przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych. Są źródłem witamin C, E oraz witamin z grupy B, ich cennym składnikiem są również substancje mineralne: żelazo, potas, magnez czy wapń. Owoce maliny poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwgorączkowymi posiadają także właściwości przeciwwirusowe, dlatego w stanach infekcji wirusowych często poleca się picie soku z tych smacznych owoców. Owoce malin mają także wiele innych właściwości, substancje w nich zawarte:

  • wzmacniają mięsień sercowy,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • utrzymują równowagę elektrolitową,
  • dzięki polifenolom działającym antyoksydacyjnie opóźniają procesy starzenia.
Malina właściwa Rubus idaeus L.
surowiec owoc
alternatywne nazwy maliniak
przeznaczenie gorączka, przeziębienie

 

TOP