FORGOT YOUR DETAILS?

Orzech włoski

Orzech włoski to roślina tradycyjnie występująca w rejonie Śródziemnomorskim. Obecne drzewo to sadzi się w całej Europie. Popularne są przede wszystkim owoce – orzechy zbierane we wrześniu i październiku, jednak mało osób orientuje się, że liście orzecha są wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Młode liście zbierane w czerwcu mają bardzo bogaty skład: garbniki (działają ściągająco), terpeny (m.in. właściwości bakteriobójcze), flawonoidy, kwas elagowy (jest antyoksydantem, chroni przed nowotworami i wspiera układ odpornościowy), sole mineralne oraz witaminy C, B, K i prowitaminę A. Zestaw tych substancji powoduje, że liście orzecha włoskiego mają działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwkrwotoczne,
  • bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwrobacze,
  • poprawiające przemianę materii,
  • obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Odwar z liści stosuje się wewnętrznie (do picia) w przypadku następujących dolegliwości: w nieżycie żołądka i jelit, biegunce, krwawieniach z przewodu pokarmowego, wzdęciach, i w przypadku braku apetytu. Zewnętrznie do przemywań, płukanek, kąpieli w przypadku zapalenia jamy ustnej, dziąseł, migdałków i gardła, w zapaleniu spojówek, trądziku i innych problemów skórnych, nadmiernej potliwości (zwłaszcza nóg).

Nasze produkty:

Orzech włoski  Juglans regia
surowiec liść
alternatywne nazwy Orzech grecki, orzech królewski
przeznaczenie Anoreksja, biegunka, grypa, hemoroidy, infekcje, niestrawność, nieżyt żołądka, oparzenia, przeziębienie, trądzik i problemy skórne, wzdęcia, zapalenie gardła, zapalenie jamy ustnej

 

TOP