Ostropest plamisty

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, swoim wyglądem przypomina pospolity oset, dorasta do 2 m wysokości, na liściach ma charakterystyczne plamy od których pochodzi nazwa rośliny.

Właściwości lecznicze ostropestu znane są już od starożytności, w celach leczniczych stosowano wówczas głównie korzeń, który uznawany był za doskonały lek pobudzający wydzielanie żółci, hamujący wymioty i usprawniający trawienie. Korzeń ostropestu stosowany był także jako warzywo. W XVIII i XIX nasiona ostropestu plamistego były bardzo popularnym lekiem na wszelkie schorzenia wątroby, w XX wraz z rozwojem współczesnej farmakologii stosowanie nasion ostropestu znacząco się zmniejszyło na rzecz leków syntetycznych. Ostropest odzyskał swoją popularność dzięki badaniom naukowym nad sylimaryną, której nasiona ostropestu są bogatym źródłem.

Surowcem zielarskim są nasiona ostropestu, które są bogatym źródłem sylimaryny, flawonoidów, kwasów organicznych, witamin C, K i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli mineralnych. Sylimaryna to substancja o właściwościach przeciw utleniających,  działa ochronnie na miąższ wątroby, przeciwzapalnie i oczyszczająco. Reguluje pracę jelit i cykl wypróżnień, chroni komórki wątroby przed działaniem toksyn, leków, alkoholu, zapobiega marskości i zwłóknienia wątroby, wpływa także na gospodarkę tłuszczową, obniża stężenie cholesterolu i hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych oraz łagodzi bóle głowy i zapobiega migrenom.

Nasiona ostropestu plamistego polecane są do stosowania w następujących sytuacjach:

  • Wirusowe zapalenie wątroby
  • Niewydolność wątroby
  • Marskość wątroby
  • Żółtaczka
  • Kamica dróg żółciowych
  • Nadużywanie leków przeciwbólowych
  • Wysoki poziom cholesterolu
  • Miażdżyca
  • Kuracje oczyszczające

Nasze produkty:

Ostropest plamisty

Silybum marianum

surowiec nasiona
alternatywne nazwy oset maryjny, pstrok
przeznaczenie Bóle głowy. migrena, kac (zatrucie alkoholem), oczyszczanie organizmu, wątroba, cholesterol