Pączki sosny
Pączki sosny i młode, wiosenne pędy zbiera się zazwyczaj od marca do maja. Paczki sosny są bogate w witaminę C, garbniki (działają przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie i odkażająco), gorycze (wspomagają wydzielanie soku żołądkowego i zwiększają apetyt) kwasy żywiczne, związki fenolowe (przeciwutleniacze), sole mineralne, cukry i wiele innych biologicznie czynnych składników, ale związkiem, który wyróżnia je spośród innych roślin leczniczych jest olejek eteryczny zawierający w swoim składzie między innymi pinen. Jemu pączki sosny zawdzięczają intensywny, charakterystyczny zapach i aromat. W ziołolecznictwie pączki sosny stosuje się głównie w:
- Nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, działają wykrztuśnie, dzięki nim można szybko i skutecznie pozbyć się uporczywego kaszlu.
- Stosuje się je w stanach przeziębień w postaci naparu lub syropu, popularna jest także nalewka z pączków sosny.
- Działają także przeciwgorączkowo i napotnie, mają także właściwości rozgrzewające, polecane są więc w chorobie reumatycznej i innych dolegliwościach bólowych.
Sporządza się z nich także inhalacje, które z powodzeniem oczyszczają drogi oddechowe podczas przeziębienia czy grypy. Bogactwo substancji leczniczych zawartych w pączkach sosnowych wykazują także działanie: oczyszczające, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, rozkurczowe, żółciopędne, dezynfekujące i moczopędne. Niewiele roślin ma tak obszerne zastosowania.
Nasze produkty:
Sosna zwyczajna | Pinus sylvestris L. |
---|---|
surowiec | pączki |
alternatywne nazwy | Sosna pospolita |
przeznaczenie | kaszel, odmrożenia, przeziębienie |
- CATEGORY Zioła Lecznicze