FORGOT YOUR DETAILS?

Podagrycznik pospolity

Podagrycznik jest powszechnie występującym w Polsce ziołem, znanym już w IVX wieku i cenionym głownie jako warzywo, do dzisiaj używany jest często w kuchni niemieckiej i rosyjskiej. Można go jeść jak szpinak lub jako dodatek do sałatki, popularny był również, jak w przypadku liści kapusty, w postaci kwaszonej. W zielarstwie ceniony jest za swoje właściwości lecznicze, zawiera flawonoidy, związki kumarynowe, witaminę C oraz jest źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, mangan, potas, bor, tytan i wapń.  Najbardziej popularne zastosowania podagrycznika:

  • Podagrycznik niezwykle skuteczny jest w leczeniu podagry czyli dny moczanowej, stąd jego nazwa,
  • działa również oczyszczająco i odtruwająco.
  • Zewnętrznie w postaci okładów lub kąpieli pomaga złagodzić bóle reumatyczne,
  • bardzo skutecznie działa łagodząco przykładany w miejscach ukąszeń przez owady.
  • Herbata z suszonych liści to lek zalecany także w kuracji, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii.

Nasze produkty:

Podagrycznik pospolity Aegopodium podagraria L.
surowiec ziele
alternatywne nazwy barszlica, ger, giersz, kozia stopa, srocyna, śnitka, krzemionka
przeznaczenie dna moczanowa – podagra, hemoroidy

 

TOP