
Mamy przyjemność współpracować ze znaną warszawską restauracją Wegemama. Zapraszamy do degustacji:)
Wegamama to wyjątkowa wegańska restauracja, w której kładziemy nacisk na zdrowe, pożywne dania, łączące najlepsze regionalne produkty z azjatyckimi inspiracjami. Sercem wegemamy jest Natura, a głęboki szacunek do niej zainspirował nas do stworzenia miejsca-instytucji, w którym obowiązuje zasada dzielenia się: przepisami, pomysłami i wiedzą.
Skąd pomysł?
Michał Kiciński, współzałożyciel firmy CD Projekt (autorów gry Wiedźmin) będąc w Warszawie tęsknił za smakami Azji, które poznał podczas swoich licznych podróży. W miejskiej dżungli brakowało mu miejsca, do którego wchodząc można by na zewnątrz zostawić zgiełk i pośpiech. Bezpiecznej przestrzeni, w której można zjeść świeżo i pożywnie, dostarczyć sobie energii potrzebnej, by sprostać intensywnemu życiu w wielkim mieście.
Piotr Ważyński i Grzegorz Dereń, szefowie kuchni mający wieloletnie doświadczenie w tworzeniu wegańskich potraw, marzyli o stworzeniu miejsca, w którym będą twórczo realizowali swoją pasję do gotowania w pięknej, dopracowanej, pełnej aromatów i kolorów formie. Restaurację pomógł otworzyć Mariusz Duchewicz, który jako doświadczony manager i działacz na rzecz ochrony Puszczy Białowieskiej chciał pokazać, że możliwe jest powstanie restauracji opartej na szacunku dla natury, przyjaznej środowisku i zdrowemu stylowi życia. Mariusz pałeczkę przekazał Łukaszowi Sekule – doświadczonemu szefowi kuchni i podróżnikowi. Do chłopaków dołączyła również Ula Zarosa – filozofka, autorka i aktywistka na rzecz zwierząt. Jej marzeniem było wykreowanie przestrzeni zbudowanej na poszanowaniu praw zwierząt, solidarnej atmosferze pracy, w którym pyszne jedzenie będzie najlepszą wizytówką etycznej kuchni roślinnej. Ilona Pawluk, wegetarianka i joginka, marząca o energetycznym miejscu w Stolicy stała się dobrym duchem przedsięwzięcia wspierającym cały zespół.