FORGOT YOUR DETAILS?

Pączki sosny – aromatyczne domowe lekarstwo

/ / Kuchnia, Przygotowanie Ziół, Wszystkie, Zdrowie, Zdrowy styl zycia, Zioła
Pączki sosny

Pączki sosny – aromatyczne domowe lekarstwo 

Sosna ze względu na bogactwo związków leczniczych jest prawie w całości wykorzystywana w ziołolecznictwie – zbieramy igliwie, młode pędy, korę i żywicę, jednak najbardziej cenioną i popularną częścią tej rośliny są wiosenne pączki.

 

Zbiór

Pączki sosny najlepiej zbierać pod koniec zimy i wiosną, z początkiem sezonu pączki są niewielkie (ok 1cm długości), więc w czasie ich zbierania trzeba wykazać się sporą cierpliwością.  Jednak już w kwietniu pączki są większe więc w tym samym czasie można zebrać większą ilość (zdjęcie poniżej – po lewej stronie pączki zbierane w marcu, po prawej pączki zbierane w minioną sobotę i wygląd pączka po usunięciu ochronnej warstwy łuskowatej). Najcenniejszym surowcem są pączki zbierane z szczytów młodych drzewek, powinno się je zbierać z drzew przeznaczonych do wycinki. Świeże pączki suszymy w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i przewiewnym (służą one do sporządzania naparu) lub wykorzystujemy do przygotowania syropu lub nalewki.

pączki sosny

pączki sosny

 

 

Bogactwo substancji czynnych

Sosna zwyczajna jest rośliną o niezwykle bogatym składzie chemicznym,  związki które wytwarza wykazują zbawienny wpływ na nasze zdrowie:

Pączki sosny

  • Olejki eteryczne, którym sosna zawdzięcza swój niezwykły zapach – pinen, limonen, borneol -wpływają pozytywnie na odporność, łagodzą objawy przeziębienia
  • Kwasy żywiczne
  • Flawonoidy (przeciwutleniacze)
  • Gorycze (zwiększają wydzielanie soków żołądkowych)
  • Garbniki ( działają przeciwzapalnie na błony śluzowe, hamują drobne krwawienia)
  • Witamina C
  • Sole mineralne
  • Cukry

 

 

 

Ze względu na zestaw tych cennych substancji, sosna znajduje wiele leczniczych zastosowań:

 

Pączki sosny

  • Choroby górnych dróg oddechowych (przeziębienie, zapalenie oskrzeli, kaszel) ze względu na działanie wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe,
  • W czasie grypy ze względu na działanie przeciwgorączkowe i napotne
  • W obniżonej odporności ze względu na działanie wzmacniające
  • W bólach reumatycznych neurologicznych ze względu na działanie rozgrzewające
  • W czasie odchudzania ze względu na właściwości oczyszczające i moczopędne
  • W chorobach dróg żółciowych ze względu na działanie żółciopędne i rozkurczowe.

 

Pączki sosny można wykorzystywać na rożne sposoby:

  1. Napar lub odwar z suszonych pączków – jego zaletą jest to, że można go stosować cały rok ze względu na dostępność suszonego surowca. Pół łyżki suszonych, rozdrobnionych pączków zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 minut pod przykryciem. Odwar sporządzamy zalewając taką samą ilość pączków gorącą wodą, następnie gotujemy pod przykryciem 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Napar i odwar są polecane w czasie przeziębienia lub grypy a także dla osób stosujących regularnie pączki sosny w celu oczyszczenia organizmu i wzmocnienia odporności.
  2. Syrop – do jego przygotowania potrzebne będą pączki świeże. Gęsty, słodki lek działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, udrażnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C wspomoże także układ odpornościowy. Aby wykonać syrop, zasyp świeże, rozdrobnione pączki cukrem, najlepiej warstwami. Po 2-3 tygodniach odcedź syrop, przechowuj go w ciemnej butelce.
syrop z pąków sosny

przygotowanie syropu – pączki sosny zasypane cukrem

 

  1. Syrop z miodem – 50 świeżych pączków zalewamy litrem wody, następnie gotujemy 20 minut na małym ogniu, dodajemy pół litra miodu i lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut, odstawiamy do ostudzenia, przecedzamy. Przechowujemy w butelkach lub słoikach z ciemnego szkła. Syrop stosujemy w czasie infekcji lub regularnie w celu zapobiegania chorobom i wzmocnienia odporności.
  2. Nalewka – 1 szklankę pączków świeżych lub suchych zalewamy 500 ml alkoholu, pozostawiamy przez 7 dni do maceracji, po tym czasie odcedzamy. Nalewkę stosuje się w czasie infekcji górnych dróg oddechowych (pół łyżki kilka razy dziennie).
TOP