FORGOT YOUR DETAILS?

Przygotowanie ziół do picia

/ / Przygotowanie Ziół, Wszystkie, Zdrowie, Zdrowy styl zycia, Zioła, Zioła w pracy

Przygotowanie ziół do picia

Działanie związków leczniczych zawartych w ziołach zależy od tego jaki sposób  zostaną przygotowane do spożycia. Zazwyczaj stosuje się tzw. wyciągi – rodzaj roztworu substancji pochodzących z rośliny w wodzie. Ilość tych substancji zależy do wielu czynników – przede wszystkim rodzaju surowca (kwiat, liść, korzeń), stopnia jego rozdrobnienia oraz sposobu przygotowania wyciągu.

W przemyśle farmaceutycznym do sporządzania ekstraktów stosuje się określone urządzenia i wiele substancji chemicznych. Otrzymane w ten sposób leki charakteryzują się ściśle określoną zawartością danej substancji, należy jednak pamiętać, że zażywając tego typu środki dostarczamy do organizmu wiele innych substancji potrzebnych do jego produkcji często niepotrzebnych lub wręcz szkodliwych.

Do sporządzania domowych leków ziołowych wykorzystywać można pojedyncze zioła lub gotowe mieszanki dostępne w naszym sklepie internetowym. Najczęściej w warunkach domowych przygotowuje się wyciągi wodne, które są proste w przygotowaniu i nadają się do spożycia w ciągu kilkunastu godzin od przygotowania. Należą do nich napary, odwary, maceraty.  Można także przygotować ziołową nalewkę, wycisnąć sok ze świeżych roślin  a w chorobach skóry stosuje się okłady.

  1. Napar – najczęściej stosowany, zioła zalewa się wrzątkiem i utrzymuje pod przykryciem przez 10-15 minut, najlepiej lekko podgrzewając (można stosować tzw. kominki z podgrzewaczem lub łaźnię wodną). Napar można wypić od razu lub po przestudzeniu w ciągu 12 godzin od przyrządzenia.
  2. Odwar – surowiec zalewa się przegotowaną ale ostudzoną wodą o temperaturze pokojowej i w przykrytym naczyniu odprowadza do wrzenia, następnie gotuje się 2-4 minuty. Po 10 minutach odwar należy przecedzić i wypić w ciągu 12 godzin.
  3. Macerata – zioła zalewa się chłodną przegotowaną wodą i pozostawia przez około 10 godzin. Następnie zioła należy odcedzić,  wycisnąć i wypić w ciągu 12 godzin.
  4. Nalewka –jest to najbardziej trwała forma leku ziołowego, wyciąg sporządzany za pomocą alkoholu najczęściej spirytusu. Sposób i czas przygotowania nalewki zależy od rodzaju zioła. Ciekawe przepisy na tego typu domowe leki będziemy publikować na naszej stronie internetowej i blogu.
  5. Soki – bardzo cenne i łatwe do wygotowania w warunkach domowych (np. sok z pokrzyw), do ich przygotowania wykorzystuje się całe rośliny lub części.
  6. Okłady – zioła zalewa się niewielką ilością wrzącej wody, miesza, następnie wkłada do gazy lub gotowej saszetki (dostępne w sklepie internetowym) i przykłada na chore miejsce.

Aby zioła najlepiej działały rożne ich rodzaje przygotowuje się je w określony sposób dlatego pamiętaj, że kupując pojedyncze zioła lub gotowe zestawy w naszym sklepie internetowym zawsze otrzymasz w zestawie zalecany sposób przygotowania, przepis i harmonogram

 


TOP