Opis
Nazwa łacińska: Sambucus nigra L.
Alternatywne nazwy: Bez lekarski, Bez pospolity, Bzowina, Bzina, Buzina, Hyczka, Hyćka
Bez czarny jest dość szeroko stosowany w medycynie naturalnej, prawdopodobnie jest najstarszym ziołem uprawnym stosowanym przez człowieka. Od ponad czterech tysięcy lat uzdrowiciele polegali na zdrowotnych właściwościach tej rośliny wykorzystując do leczenia alergii i astmy. Kwiaty bzu czarnego były wykorzystywane w medycynie tradycyjnej na całym świecie ze względu na swoje antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości. Obecnie kwiaty bzu wykorzystuje się także w leczeniu zapalenia zatok, przeziębienia, grypy, zapaleniu oskrzeli a także cukrzycy i zaparć. Zewnętrznie stosowany jest do płukania gardła i jamy ustnej w czasie infekcji. Bez czarny zmniejsza także poziom cukru we krwi, działa podobnie jak insulina. Swoje zdrowotne właściwości kwiaty bzu czarnego zawdzięczają silnym przeciwutleniaczom, które neutralizują wolne rodniki, są także bogate w witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę C. Zawierają także bioflawonoidy, które mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne a także związki działające przeciwbólowo (terpenoidy).
- Grypa
- Przeziębienie
- Katar
- Kaszel
- Zapalenie zatok
- Cukrzyca
- Zaparcia
Olga –
Uwielbiam bez czarny zarówno kwiaty jak i owoce. Teraz szczególnie w zimie piję go:) Polecam bardzo!
henryka Z. –
podstawa w ziołowej apteczce. Przydatne zimą 🙂
OLGA –
Chcę się podzielić moim doświadczeniem, a mianowicie bez czarny jest b.dobry na zimowe przeziębienie. Warto go teraz pić i to przyjamniej 3 razy dziennnie
Waleria –
Dostałam w gratisie próbkę z kwiatem bzu czarnego. Rewelacja, zakupiłam więcej. Pyszne i zdrowe !
Angela –
Mało znane i stosowane zioło. Dla mnie bomba, piłam od małego i uwielbiam każdą postać czarnego bzu zarówno kwiaty jak i owoce. Bomba witaminowa