Opis
Nazwa łacińska: Vaccinium myrtillus L.
Alternatywne nazwy: Jagoda, Czarna jagoda, Ciemna jagoda, Leśna jagoda, Modra jagoda, Czernica, Czernina
Jagody mają właściwości oczyszczające i odmładzające. Owoce hamują rozwój niektórych bakterii (m.in. gronkowca), badania wykazują, że oddziałują często na bakterie odporne na antybiotyki, wiążą także toksyny wydzielane przez bakterie. Wykorzystywane są także przy leczeniu pasożytów, jako lek przeciwbiegunkowy i na zatrucia pokarmowe. Jagody wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Liście jagody obniżają poziom cukru we krwi, działają moczopędnie i są stosowane jako środek pomocniczy w terapii przeciwnowotworowej. Surowiec – owoce i liście. Owoce zawierają kwasy organiczne w tym cytrynowy i bursztynowy, ponadto pektyny, garbniki, karotenoidy, glukokininy (działa podobnie jak insulina), witaminy – C, B1, B2, PP i sole mineralne (spore ilości żelaza a także fosforu, wapnia i manganu).
Dolegliwości:
- Biegunka
- Gorączka
- Oczyszczanie
- Gronkowiec
- Infekcje bakteryjne
- Pasożyty
- Cukrzyca
- Nowotwory
Zielnik –
Bardzo dobra jakość, nie jak jak na allegro. Też fajne opakowanie i szbyka przesyłka. Kupiłam jeszcze trzy inne zioła i też są wysokiej jakości. Pozdrawiam z podkarpacia:)
Anna –
U mnie jagody są cały rok. Zbieramy je, kupujemy, mrozimy na zimę. Herbatki są też super. Polecam, mają dużo witamin
Ona –
Uwielbiam jagody. Szczeście mieć je przez caly ROK!
W –
Bardzo dobre i smaczne !!!