Opis
Nazwa łacińska: Mentha piperita L.
Alternatywne nazwy: Mięta lekarska, Miętkiew, Miętkiewa
Mięta jest jednym z najbardziej rozpoznawanych ziół, dzięki swoim właściwościom jest używana równie często i w kuchni i w ziołolecznictwie. Surowcem używanym przez zielarzy są liście, które zbiera się przed kwitnieniem rośliny. Wysuszone nie tracą swojego zapachu dzięki zawartości olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest mentol. Dzięki zawartości garbników, olejków eterycznych, kwasu foliowego, witaminy A, potasu, wapnia i fosforu liście mięty maja działanie przeciwutleniające. Natomiast najczęściej stosowana jest wspomagająco na układ trawienny, działa żółciotwórczo, usprawnia pracę jelit, działa rozkurczowo, wspomaga pracę wątroby i dróg żółciowych. Mięta wykazuje także działanie bakteriobójcze w stosunku do bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe, oraz delikatnie uspokajające dlatego warto sięgnąć po napar z mięty po ciężkim stresującym dniu.
- Biegunka
- Bóle głowy
- Grypa
- Infekcje
- Niestrawność
- Nieżyt żołądka
- Przeziębienie
- Zespół jelita drażliwego
- Żołądek
Hela –
Mięta w moim domu do podstawa:):):)
Andzelika Biegun –
Miętunia:) Uwielbiam miętę, smakuje wybornie, jest zdrowa i tania. Pozdrówka AB