Opis
Nazwa łacińska: Nigella sativa L., Nigella indica
Alternatywne nazwy: Czarny kminek, Kmin indyjski, Kąkolnica
Czarnuszka siewna z której pozyskuje się charakterystyczne, drobne nasiona to roślina od wieków stosowana w sztuce kulinarnej i ziołolecznictwie. Nasiona czarnuszki stosowane były już w starożytnym Egipcie, wówczas jako przyprawa, jej lecznicze właściwości zostały poznane w I w n.e.
Nasiona czarnuszki siewnej stosuje się jako surowiec zielarski zwykle w postaci rozdrobnionej, sporządzając z nich napar na wodzie lub mleku albo nalewkę. Nasiona czarnuszki działają przeciwzapalnie, moczopędnie, przeciwbólowo, grzybobójczo, zwiększają produkcję żółci, poprawiają trawienie, zmniejszają poziom cukru i wzmacniają odporność, rozkurczają mięsnie gładkie a także zwiększają produkcję mleka u matek karmiących piersią. Zewnętrznie napar z nasion czarnuszki można także stosować w stanach zapalnych skóry, trądziku i grzybicy.
W sztuce kulinarnej nasiona czarnuszki są stosowane do posypywania pieczywa i tzw. podpłomyków. Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak, czarnuszką można więc zastąpić pieprz czarny w diecie osób które nie mogą spożywać ostrych przypraw (ponieważ czarnuszka nie podrażnia błon śluzowych układu pokarmowego), doskonale nadają się do przyprawiania delikatnych mięs: drobiu i jagnięciny a także różnego rodzaju sałatek (przed dodaniem do potrawy nasiona można delikatnie uprażyć). Czarnuszka jest także przyprawą często używaną przy produkcji domowego czerwonego wina a także doskonale sprawdza się jako dodatek do kiszonych przetworów – kapusty i ogórków.
Waga: 50 gramów.
Roksana P. –
Kolejny ciekawy i dobry jakościowo produkt. Kupiony kilka dni temu. Szybko dotarła przesyłka z innymi mi mało znanymi ziołami i przyprawami. Dopiero się uczę i dlatego macie ode mnie 5 na produkty i podejście/