Opis
Nazwa łacińska: Juglans regia
Alternatywne nazwy: Orzech grecki, Orzech królewski
Orzech włoski to roślina tradycyjnie występująca w rejonie Śródziemnomorskim. Obecne drzewo to sadzi się w całej Europie. Popularne są przede wszystkim owoce – orzechy zbierane we wrześniu i październiku, jednak mało osób orientuje się, że liście orzecha są wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Młode liście zbierane w czerwcu mają bardzo bogaty skład: garbniki (działają ściągająco), terpeny (m.in. właściwości bakteriobójcze), flawonoidy, kwas elagowy (jest antyoksydantem, chroni przed nowotworami i wspiera układ odpornościowy), sole mineralne oraz witaminy C, B, K i prowitaminę A. Zestaw tych substancji powoduje, że liście orzecha włoskiego mają działanie: przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwrobacze, poprawiające przemianę materii, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Odwar z liści stosuje się wewnętrznie (do picia) w przypadku następujących dolegliwości: w nieżycie żołądka i jelit, biegunce, krwawieniach z przewodu pokarmowego, wzdęciach, i w przypadku braku apetytu. Zewnętrznie do przemywań, płukanek, kąpieli w przypadku zapalenia jamy ustnej, dziąseł, migdałków i gardła, w zapaleniu spojówek, trądziku i innych problemów skórnych, nadmiernej potliwości (zwłaszcza nóg).
- Anoreksja
- Biegunka
- Grypa
- Hemoroidy
- Infekcje
- Niestrawność
- Nieżyt żołądka
- Oparzenia
- Przeziębienie
- Trądzik i problemy skórne
- Wzdęcia
- Zapalenie gardła
- Zapalenie jamy ustnej
On –
Orzech to super drzewo:):) Kiedyś było ich wiele w mojej okolicy, teraz niestety wszystkie uschły, zostały zniszczone pzrze ludzi lub pieruny. Szkoda. Polecam i fajny pomysł tego potrzebowałem:)