Jeszcze do niedawna uważano, że spożywanie jakiegokolwiek alkoholu ma jedynie negatywny wpływ na zdrowie. Dziś wiemy, że pewne rodzaje alkoholu w odpowiednich ilościach mogą mieć naprawdę bardzo pozytywne skutki dla całego organizmu. Jednym z takich właśnie zalecanych nawet przez lekarzy trunków jest wino. Jak jednak można się domyślić, niektóre jego rodzaje mają lepszy, a inne gorszy wpływ na ciało. Jakie czerwone wino jest najzdrowsze i po które w pierwszej kolejności powinno się sięgać?
Jaki rodzaj wina jest najzdrowszy?
Jak każdy doskonale wie, na rynku istnieje podział na wina białe oraz czerwone. To, po które się sięga, zależy w pierwszej kolejności od osobistych preferencji, a także często od dania, które się do niego spożywa. Jeśli jednak chce się rozważać wybór wina tylko i wyłącznie pod kątem jego prozdrowotnych właściwości, to bezkonkurencyjne jest czerwone wytrawne wino. Dlaczego tak jest? Jak się okazuje, do produkcji białego wina nie używa się skórek winogron, podczas gdy w procesie produkcji wina czerwonego są one obecne. Ten mały szczegół odgrywa ogromną rolę, ponieważ to właśnie w skórkach obecne są polifenole, czyli niezwykle cenne substancje chemiczne o bardzo bogatych prozdrowotnych właściwościach.
Jakie zalety ma czerwone wino?
Co jednak konkretnie przenosi picie czerwonego wina? Jakie ma ono zalety, którymi w pierwszej kolejności należy się zainteresować, szukając zdrowego alkoholu?
Zdecydowanie najważniejszą zaletą takiego wina jest to, że dostarcza ono do organizmu naprawdę sporą ilość różnego rodzaju składników mineralnych. Czerwone wino zawiera w sobie sporo wapnia, potasu, a także magnezu. Zdarza się, że określone odmiany posiadają także zauważalną dawkę żelaza, a także błonnika.
To oczywiście nie wszystko, ponieważ wino tego rodzaju usuwa z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu ma działanie antynowotworowe. Jest w stanie załagodzić ból stawów, obniża cholesterol, znacznie przyspiesza rozkład tłuszczów, a także poprawia działanie układu pokarmowego oraz zwiększa apetyt.
Pozytywny wpływ czerwonego wina na serce
Oprócz tych wszystkich pozytywnych właściwości i skutków zdrowotnych bardzo często w przestrzeni publicznej pojawia się opinia, że czerwone wino pozytywnie oddziałuje na serce. Czy tak faktycznie jest, czy też może jest to jedynie mit niemający wiele wspólnego z rzeczywistością?
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że najważniejsza substancja zawarta w czerwonym winie, czyli polifenole, jest w stanie obniżyć we krwi poziom złego cholesterolu. Co prawda tę substancję zaleźć można również w wielu innych produktach spożywczych, przykładowo w czekoladzie, lecz to właśnie wino zaliczane jest jako najlepszy ich nośnik, dzięki czemu najskuteczniej ono oddziałuje na organizm.
Czy ma to zatem wpływ na prace i kondycje serca? Oczywiście tak, ponieważ chroni je przed ryzykiem powstawania niebezpiecznych dla życia zakrzepów, a także niweluje ryzyko powstawania zjawiska rozszerzania się naczyń krwionośnych. Przekłada się to na znaczne zmniejszenie ryzyka zawału serca, miażdżycy czy też udaru mózgu.