Opis
Nazwa łacińska: Cinnamomum cassia
Nazwa gatunkowa: Cynamonowiec kasja
Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca. Charakterystyczny korzenny aromat nadaje mu olejek cynamonowy.
Właściwości lecznicze: cynamon korzystnie wpływa na dotlenienie mózgu (poprawia dopływ krwi do mózgu), ma więc korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Cynamon ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, powinno się więc go stosować w czasie infekcji oraz w okresach obniżonej odporności.
Chrom zawarty w cynamonie zmniejsza ochotę na słodycze, możne więc być stosowany wspomagająco podczas odchudzania. Ponadto łagodzi ból, ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu.
Zastosowania: Dania słodkie (ciasta, desery) i pikantne (kuchnie Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, składnik curry), doskonały dodatek do grzanego wina oraz herbat i ziół. Ma postać wysuszonych, zwiniętych kawałków kory o długości ok 8 cm. Korę należy zetrzeć na proszek, produkt ekologiczny , nie zawiera konserwantów.
Waga: 100 gramów, kraj pochodzenia: Indonezja
Krysia –
bardzo dobra jakość, widać to po zapachu jak otowrzymy i kolorze. Bardzo polecam!
Amanda –
Polecam, ocena 5.
Kassandra –
Przepyszny smak. Często stosuję, nie tylko od Święta, choć wtedy to smakuje wyjątkowo