herballeaf.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i ziołach

DietaZdrowie

Jakie czerwone wino jest najzdrowsze?

Jakie czerwone wino jest najzdrowsze?

Jeszcze do niedawna uważano, że spożywanie jakiegokolwiek alkoholu ma jedynie negatywny wpływ na zdrowie. Dziś wiemy, że pewne rodzaje alkoholu w odpowiednich ilościach mogą mieć naprawdę bardzo pozytywne skutki dla całego organizmu. Jednym z takich właśnie zalecanych nawet przez lekarzy trunków jest wino. Jak jednak można się domyślić, niektóre jego rodzaje mają lepszy, a inne gorszy wpływ na ciało. Jakie czerwone wino jest najzdrowsze i po które w pierwszej kolejności powinno się sięgać?

Jaki rodzaj wina jest najzdrowszy?

Jak każdy doskonale wie, na rynku istnieje podział na wina białe oraz czerwone. To, po które się sięga, zależy w pierwszej kolejności od osobistych preferencji, a także często od dania, które się do niego spożywa. Jeśli jednak chce się rozważać wybór wina tylko i wyłącznie pod kątem jego prozdrowotnych właściwości, to bezkonkurencyjne jest czerwone wytrawne wino. Dlaczego tak jest? Jak się okazuje, do produkcji białego wina nie używa się skórek winogron, podczas gdy w procesie produkcji wina czerwonego są one obecne. Ten mały szczegół odgrywa ogromną rolę, ponieważ to właśnie w skórkach obecne są polifenole, czyli niezwykle cenne substancje chemiczne o bardzo bogatych prozdrowotnych właściwościach.

Jakie zalety ma czerwone wino?

Co jednak konkretnie przenosi picie czerwonego wina? Jakie ma ono zalety, którymi w pierwszej kolejności należy się zainteresować, szukając zdrowego alkoholu?
Zdecydowanie najważniejszą zaletą takiego wina jest to, że dostarcza ono do organizmu naprawdę sporą ilość różnego rodzaju składników mineralnych. Czerwone wino zawiera w sobie sporo wapnia, potasu, a także magnezu. Zdarza się, że określone odmiany posiadają także zauważalną dawkę żelaza, a także błonnika.
To oczywiście nie wszystko, ponieważ wino tego rodzaju usuwa z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu ma działanie antynowotworowe. Jest w stanie załagodzić ból stawów, obniża cholesterol, znacznie przyspiesza rozkład tłuszczów, a także poprawia działanie układu pokarmowego oraz zwiększa apetyt.

Pozytywny wpływ czerwonego wina na serce

Oprócz tych wszystkich pozytywnych właściwości i skutków zdrowotnych bardzo często w przestrzeni publicznej pojawia się opinia, że czerwone wino pozytywnie oddziałuje na serce. Czy tak faktycznie jest, czy też może jest to jedynie mit niemający wiele wspólnego z rzeczywistością?
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że najważniejsza substancja zawarta w czerwonym winie, czyli polifenole, jest w stanie obniżyć we krwi poziom złego cholesterolu. Co prawda tę substancję zaleźć można również w wielu innych produktach spożywczych, przykładowo w czekoladzie, lecz to właśnie wino zaliczane jest jako najlepszy ich nośnik, dzięki czemu najskuteczniej ono oddziałuje na organizm.
Czy ma to zatem wpływ na prace i kondycje serca? Oczywiście tak, ponieważ chroni je przed ryzykiem powstawania niebezpiecznych dla życia zakrzepów, a także niweluje ryzyko powstawania zjawiska rozszerzania się naczyń krwionośnych. Przekłada się to na znaczne zmniejszenie ryzyka zawału serca, miażdżycy czy też udaru mózgu.

Udostępnij