herballeaf.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i ziołach

DietaZdrowie

Na co szkodzi cynk i jakie są objawy przedawkowania?

Na co szkodzi cynk i jakie są objawy przedawkowania?

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego działania organizmu. Dziennie należy spożywać 5 mg cynku, jego złe dawkowanie może prowadzić do niedoboru lub przedawkowania.

Właściwości cynku

Cynk pełni wiele funkcji w organizmie, ponieważ zawarty jest w 200 różnych enzymach. Nieodpowiednie dawkowanie cynku może doprowadzić do nieprawidłowo funkcjonującego organizmu.
Cynk jest bardzo ważny dla skóry, paznokci oraz włosów. Niedobór tego pierwiastka wpływa na stan skóry, a ewentualne rany goją się gorzej. Cynk wspomaga gojenie się owrzodzeń i trądziku. Ten mikroelement korzystnie wpływa na kości i działa wspomagająco w leczeniu reumatyzmu.
Cynk reguluje pracę organów wewnętrznych, np. trzustki, która reguluje ilość wydzielanej insuliny oraz wpływa na pracę układu krążenia. Cynk stabilizuje ciśnienie i ogranicza powstawanie żylaków, a także korzystnie działa na układ immunologiczny.

Ile cynku dziennie spożywać?

Osoba dorosła powinna spożywać od 25 mg do 40 mg cynku w ciągu doby. Jednorazowe przekroczenie zalecanej dawki cynku do spożycia nie ma skutków ubocznych. Jeśli jednak regularnie spożywamy za dużo cynku, wówczas nasz organizm nie będzie funkcjonował prawidłowo.

Objawy niedoboru cynku

Cynk wspomaga działanie układu immunologicznego, jeśli jest go za mało w organizmie, wówczas zmniejsza się odporność. Poza słabszą odpornością brak cynku objawiać może się ciągłym zmęczeniem i zaburzeniem koncentracji.
Niedobór cynku objawia się problemami ze skórą i jej przesuszeniem oraz wystąpieniem trądziku. Paznokcie są łamliwe i kruche a włosy wypadają. Brak cynku w organizmie powoduje wolniejsze gojenie się ran i osłabia zmysły.
Niedobór cynku związany jest z suchością w ustach oraz pogorszeniem się smaku, a także węchu co powoduje brak apetytu. Brak cynku w organizmie może spowodować kurzą ślepotę lub anemię.

Na co szkodzi cynk?

Cynk ciężko jest przedawkować, ponieważ jego wchłanianie regulują hormony i w zależności od potrzeb wchłaniają go szybciej lub wolniej.
Najczęściej przedawkowanie wywołane jest suplementacją, a nadmiar cynku może prowadzić do skutków ubocznych, które objawiają się w następujący sposób:
– nudności i wymioty,
– biegunka i ból brzucha,
– dreszcze, gorączka, bóle mięśni,
– zwiększona podatność na infekcje.

Co obniża, a co zwiększa ilość cynku w organizmie?

Cynk dostarczany jest do organizmu wraz z posiłkami. Wzrost jego wchłaniania na czczo związany jest z obecnością w organizmie witamin A, B6 oraz aminokwasów i cytrynianów. Przyswajalność cynku zmniejszana jest przez alkohol, błonnik oraz fityniany, a także szczawiany.
Aby cynk łatwiej się wchłaniał, należy spożywać białka zwierzęce. W diecie powinny znaleźć się ostrygi, wątroba, pieczywo ciemne, kasza gryczana, mleko, orzechy oraz rośliny strączkowe, a także jajka.
Kiedy w organizmie wystąpi niedobór cynku, wówczas można zacząć stosować suplementy diety zawierające cynk, Ważne jest, aby suplementację skonsultować ze specjalistą, by sobie nie zaszkodzić.

Udostępnij